DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

 

Letselschadebureau ziet claimkansen in eikenprocessierups

Een opmerkelijk bericht afgelopen jaar. Nationale-Nederlanden erkende als verzekeraar van een vakantiepark aansprakelijkheid voor een afgebroken vakantie na eikenprocessierupsklachten van een gast. Dit jaar had bijna heel Nederland jeuk. JBL&G, het letselschadebureau dat de claim van de vakantieganger rond kreeg, krijgt inmiddels veel vragen van andere Nederlanders met ernstige klachten.

 

Een vijftal van die klachten zijn volgens operationeel directeur van JBL&G Frederik Lieben ook in behandeling genomen. Volgens Lieben heeft de eerste zaak ervoor gezorgd dat mensen zich bewust geworden zijn dat hun schade eventueel te verhalen is. Dan moet je wel weten waar de brandharen vandaan komen. “En juist dat is heel lastig om concreet te maken. Het moet aannemelijk zijn”, zegt Lieben.

No-gozone

JBL&G heeft bijvoorbeeld een schade in behandeling van mensen van wie de tuin grenst aan een gemeentelijke eik. Het gezin heeft al jaren last van de processierups en telde in totaal 45 nesten. “Ze gebruiken anti-allergiemedicatie, de was kan niet meer buiten drogen, een dochter moest verhuizen naar de voorkant van het huis, en de achtertuin is al een hele tijd een no-gozone”, zegt behandelend jurist Isabella Hamming….

De gemeente onderneemt geen actie en heeft enkel op de planning dat de eik in 2022 gekapt zal worden. Op dezelfde plaats worden nota bene twee nieuwe eiken teruggeplaatst.

Lees ook

Boze vakantieganger meldt zich bij letselschadebureau om processierups

Gezondheidsklachten

De vraag is welke schade je kunt claimen. In het geval van de vakantieganger ging het bijvoorbeeld om niet-genoten-vakantiedagen. Voor anderen is dat lastiger. Volgens Lieben moeten de gezondheidsklachten van de eikenprocessierups niet onderschat worden. “De klachten kunnen dermate erg zijn dat je niet meer kunt werken. Het zijn ook niet alleen maar huidaandoeningen, maar ook luchtwegen kunnen geïrriteerd raken. En het is zelfs gevaarlijk als je een brandhaar in je ogen krijgt.”

Wake-up call

De geruchtmakende zaak van vorig jaar zou volgens JBL&G ook een wake-up call moeten zijn voor gemeenten, terrein- en wegbeheerders. Als er een boom op een terrein staat met een eikenprocessierups, moet de eigenaar actief handelen om de insecten te verwijderen en het publiek voldoende en effectief waarschuwen. Iemand die niets doet, kan aansprakelijk gesteld worden voor de geleden schade….

Bron: AMweb Bart van de Laak op 23 jul 2019

VerbijsterendAdvies.nl

 

 Laatste update: 23/07/2019 16:20.35