DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

 

Yarden bevriest waarde van 380.000 polissen

Uitvaartverzekeraar Yarden wentelt de alsmaar toenemende kosten van uitvaarten af op zijn klanten. Polishouders met een pakketverzekering zullen kostenstijgingen van de diensten en producten in hun pakket vanaf 1 januari volgend jaar zelf moeten betalen.

 

Volgens het concern is de ingreep uit nood geboren. De solvabiliteit van Yarden is op dit moment niet voldoende. Dat betekent dat Yarden niet genoeg financiële buffers heeft voor de lange termijn. De verzekeraar gaat gebukt onder de al jaren lage rentestand en strenger geworden regelgeving.

De pakketverzekeringen komen uit andere tijden

“De pakketverzekeringen komen uit andere tijden, waarin de rente hoger was en uitvaarten nog goedkoper waren”, zegt directeur René Collé in De Telegraaf, die als eerste over de kwestie berichtte.

Omzet pakketpolissen is niet gebeurd

Wat op de achtergrond ook speelt is dat Yarden meer pakketpolissen blijkt te hebben dan gedacht. Het bedrijf is erachter gekomen dat het omzetten van pakketpolissen naar zogeheten sommenpolissen in 2007 niet volgens polisvoorwaarden is gebeurd, waardoor die klanten nog altijd recht hebben op een pakket met bijvoorbeeld kist, rouwbrieven en verzorging van de overledene.

Yarden bevriest waarde van 380.000 polissen

Het uitvaartbedrijf bevriest per 2020 de waarde van 380.000 pakketpolissen van de 1,4 miljoen polissen in een noodgreep onder druk van toezichthouder DNB. De groep verzekerden krijgt vandaag een brief met de eenzijdige wijziging van de voorwaarden. Alle kostenstijgingen in de toekomst komen voor rekening van de klant en niet meer voor die van het uitvaartbedrijf.

Niet meer dezelfde uitvaart

Als het in 2030 tot een uitvaart komt en prijzen stijgen jaarlijks met 1,75 procent, dan kan een klant daar niet meer dezelfde uitvaart van krijgen. Gemiddeld is de polis nog steeds € 3.200 euro waard, maar de uitvaart kost dan bij 1,75% inflatie indicatief € 3.873 euro. Nabestaanden kunnen dan kiezen tussen bijbetalen of een deel van de uitvaart schrappen, bijvoorbeeld de volgwagen.

Het was dit of een faillissement

De Consumentenbond vindt het zuur hoe het loopt bij Yarden, maar snapt de stap wel. “Het was dit of een faillissement, hebben wij begrepen”, zegt een woordvoerster. De actie zou bovendien op last van De Nederlandsche Bank (DNB) zijn gedaan. Volgens de zegsvrouw is er overigens erg laat ingegrepen bij Yarden. “Hoe dat komt is een vraag die ook bij toezichthouders neergelegd mag worden.” De Consumentenbond is wel blij dat polishouders eindelijk duidelijkheid hebben. Bij de belangenbehartiger kwamen al jaren klachten binnen van mensen die verbolgen waren over de omzetting van hun pakketpolis naar een sommenpolis.

In zwaar weer

In april werd al bekend dat Yarden in zwaar weer verkeerde. Dat kwam vooral door slechte resultaten van de verzekeringstak van het bedrijf. De reserves van Yarden zijn tot een dieptepunt gedaald.

BRON: AMweb Ronald Bruins op 2 jul 2019 | VerbijsterendAdvies.nl

 

 Laatste update: 02/07/2019 13:25.39