DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Schilderende zzp’ers in beroep tegen verplichtstelling pensioenfonds

 

Zelfstandigen Bouw gaat in beroep tegen de uitspraak dat zelfstandige schilders verplicht pensioen moeten opbouwen bij Bpf Schilders. De belangenvereniging vroeg de rechtbank om een einde te maken aan die verplichtstelling omdat die volgens hen in strijd is met de mededingingswet, maar trok daar eind januari aan het kortste eind. Voorzitter van Zelfstandigen Bouw Charles Verhoef vindt dat de rechter te veel waarde hecht aan het argument van het pensioenfonds dat het uit sociale overwegingen schilders verplicht deel te nemen.

 

 

“Wij vinden dat de rechter ten onrechte de conclusie heeft getrokken dat de verplichte deelname de concurrentie niet of nauwelijks beperkt”, zegt Verhoef. “Sterker nog: Bpf beoogt juist het zzp’ers door middel van de verplichting moeilijker te maken te concurreren met mkb-schildersbedrijven. Daar heeft de rechter geen oog voor gehad.”

 

Rendement

Verhoef denkt dat de meeste zelfstandige schilders niet blij zijn met de verplichting. “Zij willen en kunnen heel goed zelf voor hun pensioen zorgen. Voor een goed pensioen. Bpf schermt er wel mee dat het zo’n hoog rendement haalt, maar een zzp-schilder moet minstens 80 worden om alleen al de premie die hij heeft betaald, terug te krijgen…..”

Voordelen Bpf

Bpf Schilders bestrijdt die lezing. Na de uitspraak van de rechter zei werknemersvoorzitter van het pensioenfonds Mieke van Veldhuizen dat er juist veel voordelen zijn voor schilders om pensioen op te bouwen bij het fonds. “Zo hebben wij de afgelopen 10 jaar een gemiddeld rendement gehad van 8% en krijgt de deelnemer gemiddeld twee tot drie keer zoveel pensioen dan hij aan premie heeft ingelegd. Door de collectieve opbouw met collega’s uit de schilderssector, zijn de kosten lager en is er minder risico.”

BRON: AMWEB Bart van de Laak op 1 mrt 2019

DePensioenMakelaar.nl

 Laatste update: 02/03/2019 10:34.21