DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

 

NHG hypotheeknormen in 2019 iets soepeler

Terwijl Nibud en Financiën ze nog moeten publiceren, zijn de Financieringslastnormen 2019 al te vinden in de Voorwaarden & Normen 2019-1 van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Het Waarborgfonds Eigen Woningen, uitvoerder van de Garantie, geeft geen interpretatie bij de cijfers. Van Bruggen deed dat woensdag wel. Volgens Van Bruggen worden "de hypotheeknormen in 2019 iets soepeler, waardoor mensen met hetzelfde inkomen iets meer hypotheek dan in 2018 kunnen krijgen". 

Veel middeninkomens kunnen volgens Van Bruggen in 2019 bij dezelfde rente en ongewijzigd inkomen 2 à 2,5 procent meer hypotheek krijgen.

Algemeen directeur Michiel Meijer van Van Bruggen stelt dat de meeste starters weinig opschieten met de ruimere hypotheeknormen. “De betaalbaarheid zal ook in 2019 voor de meeste starters weer sterk achteruit gaan. Alleen starters die een grote inkomenssprong weten te maken kunnen de prijsstijging van koopwoningen bijbenen. Steeds vaker moeten ouders bijspringen of haken starters af voor het vinden van een betaalbare koopwoning. De enige structurele remedie is dat er meer koopwoningen bij komen en de sterke prijsstijging afneemt, maar dat vergt veel tijd….”

Stijgende hypotheekrente

Meijer verder: “Als potentiële huizenkopers pech hebben, stijgt de hypotheekrente in 2019 met een paar tiende, waardoor de maximale hypotheekruimte naar beneden gaat. Dit lijkt een redelijk waarschijnlijk scenario, en raakt ook weer met name de starter. De doorstromer is minder kwetsbaar, doordat die veelal profiteert van de overwaarde, die de laatste jaren is gecreëerd door de snelle stijging van de huizenprijzen. Wel zien we dat steeds minder doorstromers in aanmerking komen voor NHG door de stijging van de huizenprijzen, vooral in de Randstad. Dat heeft ook gevolgen voor hun hypotheekrente, omdat je zonder NHG een renteopslag betaalt van een paar tiende. Voor de meeste doorstromers is die paar tiende renteopslag overigens prima betaalbaar, helemaal als ze voor hun huidige hypotheek nog een hoge hypotheekrente betalen.

"De verhoging van de NHG-grens van 265.000 euro naar 290.000 euro zal slechts voor een beperkte groep woningen betekenen dat in 2019 een hypotheek met NHG mogelijk is. In de Randstad zal deze verhoging van de ‘gemiddelde koopsom’ al bijna weer zijn ingehaald door de prijsstijging in de afgelopen en komende maanden. Buiten de Randstad vallen juist steeds meer woningen binnen de NHG grens."

BRON: VVPonline / van Bruggen /  DeHypothekenMakelaar.nl

 

 Laatste update: 01/11/2018 11:44.51