DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Eigen Huis wil NHG-bedrag per regio

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is verworden tot een regionale hypotheekgarantie. Dat zegt Vereniging Eigen Huis vandaag in De Telegraaf. In krimpgebieden worden steeds meer woningen met NHG gekocht, maar in de Randstad heeft de dekking door de krappe woningmarkt en de hoge huizenprijzen nauwelijks nog nut. Ze pleit daarom voor verschillende NHG-grenzen per regio.

Starters kunnen volgens Eigen Huis in de grote steden nauwelijks meer gebruikmaken van NHG. In Amsterdam zakte het aantal NHG-verkopen vorig jaar van 22,4% naar 14,4%. De vereniging maakt zich daar zorgen over, omdat het vangnet voor hypotheekrisico’s zo niet meer kan worden ingezet waarvoor het is bedoeld. Aan minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vraagt de belangenorganisatie te onderzoeken of er flexibeler kan worden omgegaan met de kostengrens voor NHG.

Regionale gemiddelden

Nu beschermt de garantie huizenkopers die een lening tot € 265.000KK afsluiten. “Maar zo’n woning is in de Randstad nauwelijks nog te vinden. Zelfs in Almere wordt nog amper de helft met NHG gekocht. En dat wordt door de stijgende prijzen de komende jaren alleen maar minder”, zegt Hans André de la Porte van Eigen Huis vanochtend in De Telegraaf.

De vereniging stelt voor de NHG-grens te differentiëren per regio. Gemeenten en provincies zouden daarbij invloed kunnen uitoefenen op de hoogte van de garantie. “Kijk naar wat je betaalt voor een gemiddelde starterswoning. Met een landelijk gemiddelde zijn mensen in oververhitte regio’s niet geholpen”, aldus de woordvoerder van Eigen Huis.

Meer zekerheid

André de la Porte zegt in de krant niet bang te zijn dat een variabele NHG-grens de prijzen verder zal opdrijven. “Je kunt namelijk niet meer lenen. Maar je helpt starters wel met lagere lasten en meer zekerheid.”

BRON: AMwweb Paul de Kuyper op 31 jan 2018

DeHypothekenMakelaar.nl

 Laatste update: 02/02/2018 10:21.50