DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Aflossingsvrije hypotheek steeds duurder

De opslagen die hypotheekverstrekkers hanteren voor een nieuwe aflossingsvrije hypotheek lopen verder op. Hierdoor wordt een aflossingsvrije hypotheek steeds minder interessant om af te sluiten ten gunste van de annuïtaire en lineaire hypotheek. Is een aflossingsvrije hypotheek behouden, verlengen of afsluiten nog wel interessant? FX.nl zocht het voor u uit.

De opslagen van de banken met de op dit moment meest gekozen rentevastperiode 10 jaar vast en rentevastperiode 20 jaar vast zijn in kaart gebracht:

ING Bank spant hierin de kroon met een opslag van maar liefst 0.85 procent bij een aflossingsvrije hypotheek van 20 jaar vast in vergelijking tot een annuïtaire hypotheek met dezelfde condities. Over het algemeen geldt, des te langer de rentevastperiode, des te hoger het renteverschil.

Op een gemiddelde hypotheeksom van €265.000,- kan dit bruto renteverschil dus oplopen tot ruim €2.250,- per jaar. Over een periode van 20 jaar is dit renteverschil opgelopen tot meer dan €45.000,-. Het aflossen van de hypotheek kan dus een flink voordeel opleveren.

Waarom deze extra opslag?

Hypotheekverstrekkers hanteren deze opslag bij een aflossingvrije hypotheek, omdat er daarbij niet contractueel wordt afgelost. De hypotheek wordt pas aan het einde van de looptijd ingelost door een nieuwe hypotheek (herfinanciering) of de verkoop van de woning. Dit in tegenstelling tot een annuïtaire en lineaire hypotheek waar er elke maand een deel van de hypotheek wordt terug betaald.

Bij een aflossingsvrije hypotheek zal het gehele hypotheekbedrag voor de gehele looptijd op de balans van de geldverstrekker terecht komen. Met de aankomende nieuwe Basel IV normen zal dit een negatief effect hebben op de balans van de bank, stelt FX.nl. In deze norm is namelijk vastgelegd dat banken hogere buffers moeten aanhouden om zo minder kwetsbaar te zijn voor financiële crises. Alhoewel deze nieuwe norm pas per 2022 ingaat zullen de banken dit waarschijnlijk wel al in de hypotheekrente verwerkt hebben.

Door dit steeds groter wordende renteverschil kan het interessant zijn om bij een naderend einde van de rentevastperiode de overstap te maken naar een annuïtaire of lineaire hypotheek en zo te profiteren van de lage hypotheekrente.

Bron: FX.nl
DeHypothekenMakelaar.nlLaatste update: 19/01/2018 09:48.22