DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Bitcoin en De Tulpenmanie
We gaan terug naar het begin van de 17e eeuw. De Gouden Eeuw. De VOC werd opgericht en Rembrandt schilderde zijn eerste doeken. Tijdens deze periode is de eerste historische onwaarschijnlijke beleggingszeepbel geregistreerd. Dit verschijnsel wordt ook wel de ‘Tulpenmanie’ genoemd. De tulp was in die tijd een nieuwe bloem in Nederland. Door extreme vraag naar deze bloem, bereikte de prijs ongekende hoogten. Rond 1634 begon de gekte, die 3 jaar later in 1637 eindigde. In dat jaar was een tulpenbol ruim tien keer het jaarsalaris van een vakman waard en kon je met 1 tulpenbol een heel grachtenpand in Amsterdam kopen.


De bel barstte
Met behulp van opties (een manier om te gokken op de toekomstige prijs van een product of aandeel) speculeerde je op bollen die nog in de grond zaten. Hierdoor steeg de prijs nóg meer. De waanzin eindigde abrupt toen bleek dat er genoeg aanbod was. Er was overcapaciteit en de bol kreeg weer de waarde die het vertegenwoordigde, namelijk dezelfde prijs als van een ui…. Omdat er zoveel vraag was en mensen hun verstand verloren, ontstond deze eerste beleggingszeepbel. Achteraf gezien is dit een perfect voorbeeld van wat hebzucht kan uitrichten op financiële markten.

 

Alles op één kaart zetten
Hebzucht is van alle tijden en ook vandaag zien we dus deze hebzucht terug. Veel mensen kennen het verhaal van familie Taihuttu: het gezin dat alles verkocht om hun volledige kapitaal in Bitcoin te beleggen (aflevering 26-10-17 van DWDD). Bewonderingswaardig of juist onverstandig dat ze dit risico met hun hele vermogen te nemen. Als ze bijtijds uitstappen is het mogelijk een klapper van jewelste, maar meestal lukt dat bijtijdse uitstappen niet, de grootste valkuil voor beleggers?

 

De kans is dus aanwezig dat ze een grote klapper slaan. Voor anderen is dat dan direct een reden om ook in deze digitale munt stappen, want helaas krijg je dan weer te maken met een ander stuk menselijk gedrag: kuddegedrag. Dit is de reden dat we massaal meedoen aan de Staatsloterij. We hebben allemaal weleens gehoord dat iemand de hoofdprijs won. Dus waarom zou jij dat geluk niét hebben?

 

Houd je aan je doelstelling

De tulpenbol, de Bitcoin en de Staatsloterij. Allemaal voorbeelden van speculeren door hebzucht, in plaats van beleggen met een plan. Vraag jezelf eens af of je het belangrijk vindt om je financiële doelen te halen. Doelen als: eerder stoppen met werken, aflossen je hypotheek of studie van je kinderen. Niet belangrijk? Gewoon lekker meedoen aan de loterij of de bitcoinmanie. Zie het dan maar als een hobby en hobby’s kosten geld, soms veel geld.

 

Vind jij het wél belangrijk  om je financiële doelen te realiseren ? Loop dan niet onnodig veel risico en laat je adviseren.
Vraag een  vrijblijvend gesprek bij VerbijsterendAdvies van DePensioenMakelaar.nl en
DeHypothekenMakelaar.nl T: 073 - 59  44112 M: 0615- 32 11 32

  

 Laatste update: 06/12/2017 10:35.13