DePensioenMakelaar.nl
VerbijsterendAdvies voor wat bedoelt met goed geregelde inkomensvoorzieningen

Aftrekbaarheid van restschuldfinanciering (woning verkoopverlies) stopt 2018 voor nieuwe dossiers

De aftrekbaarheid van de rente over de financiering van de restschulden levert woningeigenaren die verhuizen met restschulden lagere maandlasten op. Dat voordeel verdwijnt voor nieuwe dossiers binnenkort (2018). ,,Na afschaffing zullen banken een restschuldfinanciering gaan behandelen als een consumptieve lening, die wordt getoetst op basis van een fictieve toetsrente in plaats van op de werkelijke lasten”, zegt Mark de Rijke, directeur van De Hypotheekschop. ,,De leencapaciteit wordt hierdoor fors lager.”

Huizenbezitters met een restschuld dreigen gevangen te zitten in hun eigen woning als de aftrekbaarheid van de restschuld verdwijnt, stellen de belangenclubs op de woningmarkt. Door de hogere vaste lasten en de lagere leencapaciteit wordt het voor mensen met een woning die onder water staat, bijna onmogelijk te verhuizen.

Hoewel de huizenprijzen snel stijgen, staat op dit moment nog zo’ n 15 tot 20 procent van de woningen onder water en staat 41 procent van de woningen langer dan een jaar te koop. ,,Vooral in krimpregio’s is nog sprake van restschulden en staan woningen relatief lang te koop”, zegt NVM-voorzitter Ger Jaarsma. Ook VEH benadrukt dat woningen buiten de Randstad vaak minder waard zijn dan de hypotheek die erop rust….

Verlenging van de aftrekbaarheid van de meegefinancierde restschuld slaat geen blijvend gat in de overheidsfinanciën, stellen de belangenclubs. Als de huizenprijzen in de krimpregio’s stijgen, heft de maatregel zichzelf automatisch op.

Bron: Telegraaf

DeHypothekenMakelaar.nl

Interbank voorziet verdubbeling consumptief krediet

Interbank verwacht een forse stijging van het consumptief krediet de komende 10 jaar die mogelijk tot een verdubbeling van de consumptieve markt kan leiden. Commercieel directeur Robert Doornbos sprak die verwachting eerder deze week uit tijdens het evenement HypoVak in Nieuwegein. Volgens Doornbos is de groei in consumptief krediet te danken aan de steeds verder verkrappende  verstrekkingsnormen bij hypotheken.

“Wat de consument niet meer binnen de hypotheek kan lenen, zal hij naast de hypotheek doen”, zo stelde Doornbos, die tijdens het evenement de prijs voor beste verstrekker van consumptief krediet binnen sleepte. “Door de dalende loan to value ratio komen huizenkopers niet meer uit met een gewone hypotheek om hun wensen te realiseren. Bijvoorbeeld voor een verbouwing. Zeker als de LTV nog verder gaat dalen, verwachten wij de komende tien jaar een verdubbeling van de markt van consumptief krediet waardoor de adviseur nog meer toegevoegde waarde kan bieden. Natuurlijk gaat de consument extra sparen voor een keuken of een dakkapel. Maar een consumptief krediet met looptijd 10 jaar, is natuurlijk ook een goed alternatief bij het aanschaffen van een nieuwe keuken.”

Nieuw salesteam

Om de groeiende markt voor consumptief krediet binnen het hypotheekadviestraject aan te kunnen, heeft Interbank een nieuw salesteam aangesteld met specifieke expertise op hypotheekgebied.

Eerste publicatie door Robert Paling op 1 jun 2017

Laatste update: 1 jun 2017Laatste update: 02/06/2017 10:23.14